Συνέντευξη στο Vlepo με την Κατερίνα Σαμψώνα

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Παρουσίαση Αργού Χορού στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Έγκωμης



Ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου, η σύζυγος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ζήνα Λυσάνδρου, ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους και ο Αντώνης Παπαδόπουλος


Όταν ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου και οι Δημοτικοί σύμβουλοι για τον Πολιτισμό, μου πρότειναν να παρουσιάσουμε τον Αργό Χορό στην νεοσυσταθείσα Βιβλιοθήκη του Δήμου, το είδα σαν μια καλή ιδέα, αλλά δεν περίμενα πως θα μου προκαλούσαν τόσο έντονα αισθήματα… Πρώτα γιατί το βιβλίο όταν βρίσκεται στον δικό του χώρο αποκτά μια άλλη αξία, μια άλλη διάσταση και δεύτερον γιατί ήξερα πως με αυτή την παρουσίαση ο Αργός Χορός έβαζε τον θεμέλιο λίθο σε μια πολιτιστική κίνηση και μια εκστρατεία για την φιλαναγνωσία.

Η παρουσίαση έγινε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 στην παρουσία του Δημάρχου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και φίλων του βιβλίου.


Η Δημοτική Σύμβουλος Ειρήνη Λοϊζίδου κάνει χαιρετισμό
 Η Δημοτική Σύμβουλος Ειρήνη Λοϊζίδου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους εκ μέρους της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου εγκωμιάζοντας τη πρώτη παρουσίαση βιβλίου και είπε  πως αυτή η εκδήλωση είναι η αρχή μιας προσέγγισης του αναγνωστικού κοινού του Δήμου. Σχετικά με τον Αργό Χορό επεσήμανε:

Το βιβλίο μέσα από τον συγκλονισμό που προκάλεσε η τραγωδία στο Μαρί και την αγωνιώδη αναζήτηση εργασίας και ελπίδας στην Κύπρο του σήμερα, ξεδιπλώνει σιγά-σιγά ολόκληρη τη σύγχρονη ιστορία του νησιού μας, από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, την πρώτη προσφυγοποίηση των Ελλήνων της Αμμοχώστου πριν την Ανεξαρτησία, τη γοργή κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση στη δεκαετία του ‘60, τα γεγονότα του ’63-‘64, την τουρκική εισβολή. Ο «Αργός Χορός» καταγράφει με εκπληκτικό τρόπο την κλειστή και πολλές φορές καταπιεστική κοινωνία της Κύπρου των προηγούμενων δεκαετιών και αποτελεί ένα ταξίδι στον πόνο, την αναμέτρηση με το τραύμα και την αναζήτηση της αληθινής αγάπης.



Η φιλόλογος συγγραφέας Ζήνα Λυσάνδρου 


Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Φιλόλογος Συγγραφέας Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη η οποία στην ομιλία της μας έκανε μια νοερή περιήγηση στις εκκλησιές και τους Πύργους της εντός των τειχών Αμμοχώστου και με προβολή φωτογραφικού υλικού ζωντάνεψε νοσταλγικά το νοερό μας ταξίδι στην πολυπόθητη πόλη. Το κοινό παρακολουθούσε συνεπαρμένο με μια έκδηλη συγκίνηση στο πρόσωπό του.



Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Αργό Χορό και τις σκέψεις και τα αισθήματα που προσκόμισε διαβάζοντάς το:
Γράφω τις σκέψεις μου για το βιβλίο «Αργός Χορός» της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου, μόλις λίγα λεπτά, μετά που τελείωσα και την ανάγνωση της τελευταίας σελίδας. Μια γλυκιά μέθη με έχει συνεπάρει. Είναι σαν να ζω σε μια παραμυθοχώρα, σε μια άλλη διάσταση. Η γλυκύτητα, η τρυφερότητα και η θαλπωρή αυτού του μυθιστορήματος με έχουν τυλίξει στα μαγνάδια τους


Είναι ένα τέλος πολύ ευτυχισμένο, ελπιδοφόρο και αισιόδοξο, όπως όλοι οι άνθρωποι το επιθυμούμε, μέσα από μια φιλοσοφική αντιμετώπιση της ζωής. Παρά τις όποιες δυσκολίες, τις επώδυνες αποφάσεις, τις κακοτοπιές, τα αναποδογυρίσματα της μοίρας, τους εγωισμούς, τους μετεωρισμούς και τα διλήμματα, οι ήρωες και οι ηρωίδες της συγγραφέως καταφέρνουν στο τέλος να τα βρουν με τον εαυτό τους και με τους άλλους και να έχουν πρίμο αέρα στο ταξίδι της ζωής.



Η τεχνική της συγγραφέως είναι ευρηματική. Ξεκινά «in medias res», στο μέσο των πραγμάτων, και με την τεχνική της αναδρομής στο παρελθόν, μέσα από εγκιβωτισμένη αφήγηση, φωτίζει όσα προϋπήρξαν και τα ενώνει με το παρόν. Έτσι, καταφέρνει να δέσει τα πρόσφατα γεγονότα που ακόμα είναι τόσο νωπά και πονούν, μαζί με την ιστορία του νησιού μας των τελευταίων εξήντα σχεδόν χρόνων.

Ευχαριστώ θερμά την αγαπημένη Ζήνα για την όμορφη παρουσίαση και για το ταξίδι στην πόλη που μόνο με τα μάτια της ψυχής έχω επισκεφτεί!




Ο ηθοποιός Ηρόδοτος Μιλτιάδους



Τον αγαπημένο μου ηθοποιό Ηρόδοτο Μιλτιάδους δεν ξέρω με τι λόγια να τον ευχαριστήσω που με έχει ακολουθήσει σε όλες τις πόλεις και μας έχει κυριολεκτικά συγκλονίσει με τον συναρπαστικό τρόπο ανάγνωσης. Του εύχομαι να βρει στην ζωή του άπειρες ευκαιρίες να ξεδιπλώσει το πηγαίο ταλέντο του.



Και το ταξίδι του Αργού Χορού συνεχίζει στα Γιαννιτσά στις 28 Απριλίου και για το οποίο θα σας μιλήσω όταν θα επιστρέψω!



Δεν υπάρχουν σχόλια: