Συνέντευξη στο Vlepo με την Κατερίνα Σαμψώνα

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κίκας Ολυμπίου "Ταξιδιωτικές περιπλανήσεις




Η Κίκα Ολυμπίου είναι σ’ όλους γνωστή για το  πάθος της για διάβασμα. Όταν διαβάζει ψάχνει, ανακαλύπτει βιβλία που τις περισσότερες φορές δεν έχουν πέσει στη δική μας αντίληψη, δίνοντας την δυνατότητα στους αμέτρητους αναγνώστες του blog της http://www.anagnostria.blogspot.com/
να τα γνωρίσουν μέσα από τη δική της κριτική ματιά. Είναι ψυχή ταξιδιάρα και το πάθος της για τα ταξίδια, όπως και για τα βιβλία, ακόρεστο. Πότε νοερά, πότε με αεροπλάνα και βαπόρια βάζει πλώρη σε μακρινούς προορισμούς ψάχνοντας να κάνει χειροπιαστά όσα διάβασε μέσα στις σελίδες των βιβλίων, με ένα πάθος να απορροφήσει όσο το δυνατό περισσότερα από αυτό τον μικρό κόσμο.

«Να συναντηθούμε με τόπους και πνεύματα που χρόνια έθρεψαν την φαντασία μας» λέει.

Όταν πρόκειται να ταξιδέψει κάνει την δική της προσωπική έρευνα μέσα από την ιστορία και τους χάρτες και φτιάχνει ένα δικό της δρομολόγιο παρασέρνοντας όλο το γκρουπ να ακολουθήσει τα δικά της μονοπάτια. Και είναι τυχεροί οι συνταξιδιώτες της, γιατί τα ταξίδια αυτά τους μένουν αξέχαστα.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι προορισμοί που πήγες, αλλά αυτά που προσκόμισες από αυτά που είδες. Και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να ακούς τις διηγήσεις ανθρώπων που επισκέφτηκαν τα ίδια μέρη, οι διηγήσεις τους διαφέρουν όπως η μέρα με την νύχτα. Γιατί σημασία έχει εκεί που πηγαίνεις να μην βλέπεις με ψυχρό μάτι, αλλά να μπορείς να ξεφεύγεις, να γίνεσαι ένα με την ιστορία, να ζεις μέσα της και να αφήνεις τη ψυχή σου να γίνεται αέρινη και να περιπλανάται απάνω από πύργους και κάστρα μέσα σε απέραντα σαλόνια με βασιλιάδες μιας άλλης εποχής, να μπορείς να οσμίζεσαι τη φύση και να μαζεύεις τα χρώματα και τις ομορφιές στις αποσκευές της καρδιάς σου. Αυτό κάνει η Κίκα, γι αυτό τα ταξιδιωτικά της βιβλία μοιάζουν βγαλμένα μέσα από ένα παραμύθι. Μου είχε δώσει αυτή την εντύπωση και στο προηγούμενο ταξιδιωτικό της «Στις γειτονιές του κόσμου» (2003), το ίδιο κάνει και τώρα με τις «Ταξιδιωτικές περιπλανήσεις της».

Αυτή τη φορά οι ταξιδιωτικές περιπλανήσεις αρχίζουν από τις Σκανδιναβικές χώρες όπου ανταμώνει με το πνεύμα του Άμλετ στον στοιχειωμένο πύργο της Ελσινόρης, στην Κοπεγχάγη στέκει εκστατική μπρος στο πελώριο καθιστό άγαλμα του παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που ακόμα και πέτρινος δέχεται στην αγκαλιά του παιδιά να παίζουν αμέριμνα προκαλώντας της ένα τρυφερό ρομαντικό σκίρτημα από τα παιδικά της χρόνια. Ακολουθούν η Νορβηγία, το Μπέργκεν, σταματά στην ομορφιά των Φιόρδ, στην Πινακοθήκη του Όσλο θαυμάζει τους πίνακες σπουδαίων ζωγράφων όπως Γκρέκο, Γκόγια, Μονέ, Γκωγκέν, Πικάσο κ.ά. Και το σεργιάνι στους δρόμους του Βορρά, στην «ολοπράσινη μαγεία» παίρνει τέλος. Για να το διαδεχθεί η Ισταμπούλ που δεν την βλέπει σαν την κατακτημένη χώρα του Μωάμεθ αλλά σαν την όμορφη και μαγευτική Πόλη του Κωνσταντίνου, του Ιουστινιανού και την πόλη της δόξας του Βυζαντίου.

Και βάζει ακούραστη πλώρη για Πορτογαλία, Πολωνία, στην Μόσχα που στη δική της αντίληψη κυριαρχεί η κλειστή στο σιδηρούν παραπέτασμα χώρα αποκλεισμένη από τους άλλους λαούς. Η Αμερική η μεγάλη αντίθεση, η χώρα της δύναμης και του πλούτου πνιγμένη στις φωταψίες και τους
ουρανοξύστες με τις τόσες αντιθέσεις και τις τόσες εθνικότητες να περικλείνει ένα εντελώς δικό της κόσμο, μιαν άλλη κάστα ανθρώπων. Ακολουθούν η Λέσβος, το αναρρωτήριο της Πιεστάνυ της Σλοβακίας, η Γερμανία και πάλιν η Αμερική για να καταλήξει Πάσχα στις Ελληνικές ακριτικές ομορφιές του ΄Εβρου.

Θα ήθελα να σας ξεναγήσω με πιο πολλές λεπτομέρειες σ’ αυτή την παραμυθένια περιδιάβαση που με οδηγό την Κίκα δεν κουράζεσαι, απλά ονειρεύεσαι. Μα φοβάμαι πως η δική μου ξενάγηση θα είναι κουραστική γιατί θα ΄ναι από δεύτερο χέρι. Καλύτερα να βρείτε το βιβλίο της Κίκας Ολυμπίου που μέσα από τις 165 σελίδες του θα γεμίσει τις μπαταρίες σας λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, και πού ξέρετε, ίσως και να εμπνεύσει τις δικές σας περιπλανήσεις.



Η Κίκα Ολυμπίου γεννήθηκε στο χωριό Μαραθόβουνος της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά μεγάλωσε και ζει στη Λευκωσία. Τελείωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και αφυπηρέτησε ως Διευθύντρια.

Για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με το ΡΙΚ τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση, πάνω σε θέματα εκπαιδευτικά, λογοτεχνικά και άλλα, είτε γράφοντας τα κείμενα είτε παρουσιάζοντάς τα. Υπηρέτησε ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, καθώς και στη Συμβουλευτική Επιτροπή Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Μεγάλο μέρος των εργασιών της είναι δημοσιευμένο σε εφημερίδες και περιοδικά.

Άλλα βιβλία της είναι: Από το Ημερολόγιο της Άννας (1973), 17 Κύπριοι πεζογράφοι (1983), Μικρές τομές σε μεγάλα θέματα (1994), Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη η Φόνισσα (σχέδιο ερμηνείας) μαζί Καίτη Χρίστη (1998), Κείμενα Λογοτεχνίας για την Τρίτη Λυκείου, Μέρος Α΄και Β΄ (μαζί με την Καίτη Χρίστη 1999-2003), Γιώργος Σεφέρης, Ερμηνευτικές και διδακτικές προτάσεις (μαζί με Γιώργο Χατζηκωστή 2002), στις γειτονιές του κόσμου Ταξιδεύοντας (2003)





3 σχόλια:

anagnostria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
anagnostria είπε...

Γιόλα μου, τι να σου πω. Ένα ευχαριστώ δεν φτάνει για την τόσο ωραία παρουσίαση του βιβλίου μου. Έκανες και μένα να το δω καλύτερο απ' ό,τι είναι! Χίλια ευχαριστώ.

Yiola Papadopoulou είπε...

Αγαπημένη μου Κίκα η χαρά ήταν δική μου που το διάβασα, ήταν υπέροχο και με ταξίδεψες ξυπνώντας πολύ δυνατές μνήμες...