Συνέντευξη στο Vlepo με την Κατερίνα Σαμψώνα

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ένα βιβλίο γεννιέται, μια καινούργια συνεργασία αρχίζει!

Σήμερα έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω πως πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει το καινούργιο μου βιβλίο από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα και δεν σας κρύβω πως αυτό με κάνει να νιώθω εξαιρετικά καλά και αισιόδοξα. Παρ' όλο που για μένα ο χώρος είναι καινούργιος, νιώθω πολύ άνετα γιατί οι άνθρωποι που συνάντησα είναι φιλόξενοι και με έκαναν να νιώσω από την αρχή σαν δικό τους άνθρωπο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για ένα συγγραφέα να νιώθει πως χωράει στο χώρο με τον οποίο συνεργάζεται. Ο τίτλος του βιβλίου είναι "Κρατήσου απ' τα όνειρά σου" και το περιμένω κάπου στα μέσα Μαρτίου.
Κάθε φορά που τελειώνω ένα μυθιστόρημα συνειδητοποιώ πως δεν γράφτηκε τυχαία. Πίσω από την κεντρική ιδέα υπάρχει πάντα ένας σκοπός. Συνήθως αυτό δεν το αντιλαμβάνομαι στο ξεκίνημα παρά μονάχα σαν φτάσω στο τέλος. Στα τρία πρώτα μου μυθιστορήματα μέσα από τους ήρωες ξετυλίχθηκαν όλα όσα έζησα, όσα αγάπησα και για όσα πόνεσα στα χρόνια που έζησα στην Αφρικανική Ήπειρο. Κατέγραψα τον τρόπο ζωής ενός λαού και τον αγώνα του μέσα από πραξικοπήματα και κοινωνικές αθλιότητες για επιβίωση. Στην πορεία όμως διαπίστωσα πως όλο αυτό έγινε από μια δική μου εσωτερική ανάγκη να μην αφήσω να ξεχαστούν οι αναμνήσεις μου...
Ακολούθησε "Το άλλο μου μισό". Αρχική μου ιδέα ήταν να γράψω μια σύγχρονη κοινωνική ιστορία. Μα γράφοντας για τον τόπο μου η ιστορία με συνεπήρε και από μόνη της με καθοδηγούσε σε μια ψυχοκοινωνική ανάλυση. Σκιαγράφησα την κοινωνία της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή κι αυτό έγινε από δική μου ανάγκη για να καταλάβω τη νοοτροπία των ανθρώπων της πατρίδας μου που δεν γνώριζα.
Το καινούργιο μυθιστόρημα "Κρατήσου απ' τα όνειρά σου" δεν σας κρύβω πως για αλλού ξεκίνησα κι αλλού κατάληξα. Τα πλήκτρα του υπολογιστή έχουν μια παράξενη μαγεία να σε συνεπαίρνουν και να σε ταξιδεύουν σε τόπους και καταστάσεις που ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε βγάλουν. Αυτό είναι καλό για το συγγραφέα γιατί ζει κι αυτός στιγμές απρόσμενες γεμάτες εκπλήξεις όπως και ο αναγνώστης.
Λίγα λόγια για την υπόθεση.
Λένε πως η απόσταση της ευτυχίας από τη δυστυχία είναι μονάχα μια σπίθα φωτός. Μια διάφανη κλωστή που διαχωρίζει τη μια ένια από την άλλη... Ένα βήμα μπρος ή ένα πίσω. Και δεν χρειάζεται παρά μονάχα ένα σταβοπάτημα για να ανατρέψει το ένα τ' άλλο. Η Αφροδίτη δοσμένη βαθιά στο μεγάλο της έρωτα για τον Ίκαρο βίωνε την απέραντη ευτυχία σαν κάτι αιώνιο κι άφθαρτο. Δεν υποπτεύθηκε ούτε στιγμή πως ένα ολίσθημα θα ήταν αρκετό να κατεδαφίσει το οικοδόμημα αυτής της ευτυχίας και να την παρασύρει σ' ένα καταστροφικό τυφώνα που θα σαρώσει τα πάντα στη ζωή της. Πλούτη, αγάπη, γαλήνη κι ένα παιδί θα χαθούν αφήνοντάς την στη μοναξιά με μια άνγωστη αρρώστια που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή της. Παρ' όλα αυτά μια δύναμη μέσα της τη βοηθά να αντισταθεί και να κρατηθεί απ' το όνειρό της να γίνει μια διάσημη φωτογράφος. Μέσα στην πίκρα και τις αναζητήσεις της ένα κρυμμένο από χρόνια μυστικό θα αλλάξει και πάλι τη ζωή της. Όμως αυτή τη φορά πρέπει να επιλέξει σωστά. Γιατί υπάρχουν πολλά μονοπάτια που οδηγούν στην ευτυχία!
Τελειώνοντας το βιβλίο και πάλι συνειδητοποιώ πως πίσω απ' την ιστορία στο μυαλό μου κυριαρχούσε η επιθυμία να προβάλω την ασθένεια του Ερυθηματώδη Λύκου. Στις 22 χώρες της Ευρώπης υπάρχουν σήμερα 35.000 ασθενείς με Λύκο. Μα πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για την ασθένεια αυτή!
Εύχομαι το βιβλίο αυτό να φτάσει στα χέρια σας και να σας χαρίσει στιγμές χαλάρωσης και στοχασμού για θέματα απλά, καθημερινά που τόσο εύκολα μας αγγίζουν!

6 σχόλια:

Eleni Tsamadou είπε...

Γιόλα μου, είμαι σίγουρη πως και αυτό το βιβλιο σου θα είναι εξαιρετικό όπως όλα σου, αλλά και πως θα είναι πιο τυχερό και καλοτάξιδο όπως σου αξίζει. Με το καλό να σε ξαναδούμε στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων.
Με αγάπη πάντα
Ελλεν

Ανώνυμος είπε...

Καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο.

Yiola Papadopoulou είπε...

Aγαπημένοι φίλοι Έλλεν και Ακάμα δε φαντάζεστε πόση αισιοδοξία μου δίνει η αγάπη και οι ευχές σας. Μακάρι αυτή τη φορά τα πράγματα πάνε καλύτερα. Σας ευχαριστώ!

Phivos Nicolaides είπε...

Εύχομαι Καλή Ανάσταση!

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε...

Έχω ψάξει σε όλα τα βιβλιοπωλεία, σε μεγάλα κα μικρά. Το βιβλίο δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει. Ελπίζω να είναι όλα καλά και σύντομα να το δούμε επιτέλους στις προθήκες. Μετά το "Άλλο μου μισό" κάποιοι περιμένουν την νέα σας δουλειά ανυπόμονα....

Yiola Papadopoulou είπε...

Aγαπημένη Λένα το περίμενα την περασμένη βδομάδα αλλά για κάποιο λόγο έχει μετατεθεί η ημερομηνία έκδοσης για την άλλη βδομάδα. Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Όταν κυκλοφορήσει θα σας το ανακοινώσω. Να είσαι πάντα καλά!