Συνέντευξη στο Vlepo με την Κατερίνα Σαμψώνα

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Κύπρου

 
Σχολείο Φανερωμένης  η ποιήτρια Ruxandra Cesereanou
από την Ρουμανία απαγγέλλει ποιήματά της 

ές γην έναλίαν Κύπρον

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το τριήμερο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ  που διοργάνωσε ο πολιτιστικός οργανισμός  Ιδεόγραμμα και πραγματικά οι διοργανώτριες Νόρα Χατησωτηρίου και Λίλη Μιχαηλίδου είναι άξιες συγχαρητηρίων για την άρτια διοργάνωση και την ανάδειξη του πολιτιστικού  γίγνεσθαι της Κύπρου.

Το Φεστιβάλ έγινε στις 1,2, 3 Νοεμβρίου στις Πλάτρες και στην Λευκωσία και έδωσαν το παρόν τους δώδεκα λογοτέχνες από την Κύπρο και έντεκα από τον διεθνή χώρο.  


Ο Μάριος Νικολάου στα κρουστά
purcussions

«Η σημασία της γλώσσας, ο σεβασμός της ταυτότητας και η δημιουργική συνύπαρξη  είναι μερικά μόνο από τα θέματα αυτής της διεθνούς γιορτής της λογοτεχνίας» υποστηρίζουν οι δύο διοργανώτριες.


«Με τη Νόρα Χατζησωτηρίου ιδρύσαμε το Ιδεόγραμμα και από το 2006 έχουμε οργανώσει πολύ σημαντικές (πιστεύουμε) λογοτεχνικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Ένα όμως Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ ήταν πάντα στους στόχους μας, αλλά ξέρετε, θα πρέπει να ‘ωριμάσουν τα πράγματα’». Ανάφερε  η Λίλη Μιχαηλίδου, λογοτέχνιδα και η ίδια, η οποία ωστόσο συχνά παραμερίζει αυτή της την ιδιότητα για να προωθήσει διοργανώσεις που παίρνουν την σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή ένα βήμα παρακάτω.
Σύμφωνα με την ίδια,  εγχείρημα αυτού του λογοτεχνικού φεστιβάλ είναι να επιδιωχθεί να γίνει θεσμός και να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, με την συμμετοχή ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, ακαδημαϊκών καθώς και άλλων καλλιτεχνών από πολλές χώρες.
Το φεστιβάλ ως διεθνής διοργάνωση «όχι μόνο προσδιορίζει τον τόπο, τους ανθρώπους, την κουλτούρα και τη δημιουργία, αλλά προβάλλει παράλληλα την πολιτιστική και πολιτισμική τάση της εποχής, συνδέοντας τη δημιουργική μνήμη του χτες με το σήμερα και επεκτείνοντάς την στο αύριο», αναφέρουν οι διοργανώτριες.
Αυτό το «αύριο» συναντά τον μακροπρόθεσμο στόχο του φεστιβάλ, που δεν είναι άλλος απ’ το«να καταστεί η Κύπρος σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είμαστε ένα νησί στο σταυροδρόμι ηπείρων», επισημαίνει η Λίλη Μιχαηλίδου.



Τους εύχομαι καλή συνέχεια και δύναμη για να φέρουν εις πέρας μια τόσο δυναμική και αξιόλογη προσπάθεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: