Συνέντευξη στο Vlepo με την Κατερίνα Σαμψώνα

Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Mια επιστολή


Δημοσιεύω μια επιστολή που πήρα πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών 
Βασίλης Μιχαηλίδης, Λεμεσού. 
Ο Γιώργος Πετούσης  και εγώ


Αγαπητή μου Γιόλα, ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Μόλις σήμερα έχω διαβάσει το καινούργιο μυθιστόρημά σου «Αργός χορός» , σελίδες 550 – εκδόσεις διόπτρα. Τι να σου πω! Με έχει συνεπάρει η συναρπαστική ανεξάντλητη γραφή σου. Μεγάλη επιτυχία να ιστορείς μέσα από τη ζωή των ηρώων σου τωρινά συγκλονιστικά γεγονότα που συμβαίνουν στην πατρίδα μας και να τα συνταιριάζεις με ένα πολύ επιτυχημένο πισωγύρισμα γεγονότων μιας άλλης τόσο ταραγμένης και τόσο ηρωικής εποχής (ΕΟΚΑ) που μας έκανε περήφανους σαν Έθνος.  Μπράβο, μπράβο και ξανά μπράβο αγαπητή μου Γιόλα. Στ’ αλήθεια καλά το είχα υπολογίσει και το έγραφα και το έλεγα πως τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο μας γράφεται λογοτεχνία. Αυτά υποστήριξα και στην ημερίδα που κάναμε στη Λεμεσό το 2010 με θέμα «Η λογοτεχνία της Κύπρου μετά το 1974».
Με το διάβασμα του βιβλίου σου ομολογώ πως βγήκα πιο πλούσιος σε σοφία, σε αισθήματα και συνεπαρμένος από την όλη εξέλιξη του μύθου και είχα γίνει ένα, όσο το διάβαζα, με  όλα τα πρόσωπα, του ήρωες του και πιο πολύ, ασφαλώς από τη συγκαιρινή μου  στα χρόνια και συναγωνίστρια μου γιαγιά Σοφία.
Όντως συγκλονιστική η γραφή σου. Κρατεί άγρυπνο τον αναγνώστη. Το βιβλίο μπορεί να το διαβάσει άνετα η καινούργια γενιά και να μάθει την ιστορία του τόπου μας των τελευταίων εξήντα χρόνων αλλά και μεις οι παλαιότεροι για να μπούμε στο ρυθμό, στην ψυχολογία και τη νοοτροπία της νέας γενιάς. Και τι να σου πω. Με έκαμες βρε Γιόλα μου, προς το τέλος του βιβλίου, να δακρύσω. Τίποτα λοιπόν, κατά την άποψή μου, μεμπτό στη γραφή σου παρεκτός από ένα που ασφαλώς δεν το γνώριζες. Για το ποιός ακριβώς είχε και έχει, ιστορικά,  τη μεγάλη ευθύνη για όλες αυτές τις μεγάλες συμφορές του τόπου μας. Τη άποψή μου γι αυτό το θέμα θα την βρεις συμπυκνωμένη στο πιο πάνω συναπτόμενο κείμενο που ίσως και να διαφωνήσεις και που έχει ήδη δημοσιευτεί σε δυο τουλάχιστον εφημερίδες. Στη Καθημερινή, Κυριακή 18 Αυγούστου 2013 και εφημερίδα «η σημερινή» Κυριακή 25 Αυγούστου 2013.

Με την αγάπη και τους χαιρετισμούς μου

Γιώργος Πετούσης
Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών Βασίλης Μιχαηλίδης, ΛΕΜΕΣΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: