Ένα Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας πιστεύω πως δεν είναι η επισφράγιση της επιτυχίας ή της αποτυχίας ενός λογοτέχνη και σίγουρα δεν σηματοδοτεί την πορεία του μέσα στο χρόνο, όμως είναι σίγουρα μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και τιμή όταν ξέρει πως η Πολιτεία είναι κοινωνός των προσπαθειών του και τον επιβραβεύει.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που το όνομά μου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το 2010. Που ο Γκάπι μου τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας, για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί πίστεψα πολύ στην ιστορία μου, την έγραψα μετά από ένα μεγάλο μυθιστόρημα που ψυχικά με τσάκισε κι αναζήτησα λίγη νεανική συντροφιά για να ξεκουράσω το μυαλό μου. Με γοητεύει η δύναμη που έχουν οι έφηβοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα με χιούμορ και τσαμπουκά.
Ο δεύτερος λόγος που χάρηκα είναι γιατί το μυθιστόρημα «Η απαγωγή του Γκάπι» είναι το πιο ταλαιπωρημένο μου μυθιστόρημα. Για ένα χρόνο περιφερόταν από εκδοτικό οίκο σε εκδοτικό οίκο και όλοι το επέρριπταν. Τελικά ο Εκδοτικός Οίκος Άγκυρα ήταν αυτός που του άνοιξε τις πόρτες και τον ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Ευτυχώς, γιατί οι μικροί μου αναγνώστες το αγάπησαν πολύ. Παίρνω συχνά μηνύματα «να γράψετε κι άλλο με τους ίδιους ήρωες». Μια μητέρα μου είπε ενθουσιασμένη «μέχρι τα δώδεκα του ο γιός μου δεν διάβασε ούτε ένα βιβλίο, διάβασε την Απαγωγή του Γκάπι σε δυο μέρες και από τότε αναζητά κι άλλα βιβλία". Νιώθω απόλυτα ικανοποιημένη γιατί αυτός είναι και ο σκοπός, να μάθουμε τα παιδιά να διαβάζουν.
Βραβείο μυθιστορήματος πήρε ο Άντης Ροδίτης για το έργο «Δέκα χιλιάδες Μέλισσες». Ποίησης Λεωνίδας Γαλάζης και Ανδρέας Χρίστου Πούλλου. Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα δόθηκε στη Λουίζα Παπαλοΐζου.
Βραβεία Παιδικής Λογοτεχνίας δόθηκαν εξίσου στον Τάσο Αριστοτέλους και στην Κίκα Πουλχερίου.
8. ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Το Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου για το έργο Η απαγωγή του Γκάπι (εκδόσεις Άγκυρα).
Σκεπτικό βράβευσης:
Η Επιτροπή, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη συζήτηση αποφάσισε να βραβεύσει το μυθιστόρημα της Γιόλας Δαμιανού-Παπαδοπούλου Η απαγωγή του Γκάπι για τους παρακάτω λόγους: Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με τα υπόλοιπα υποψήφια έργα ως προς τις γενικότερες λογοτεχνικές αρετές του, καθώς είναι ένα ολοκληρωμένο, πρωτότυπο νεανικό μυθιστόρημα με σύγχρονη θεματογραφία. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θίγει ποικίλα σύγχρονα θέματα μέσα από το μανδύα της επιστημονικής φαντασίας στην κοινωνική και ιατρική της μορφή και στα ηθικά ζητήματα που απορρέουν από αυτήν (ουσιαστικά πρόκειται για κράμα μυστηρίου, περιπέτειας, αστυνομικού μυθιστορήματος και επιστημονικής φαντασίας), όπως είναι η οικολογία, το εμπόριο γυναικών, η εμπορία οργάνων, ανεξάρτητα αν η δράση του τοποθετείται στην Κύπρο, μολονότι εκδόθηκε στην Ελλάδα, και εμπλέκει μεγάλα παιδιά και εφήβους στη δράση και στην επίλυσή τους, καθώς αγωνίζονται να δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα που τίθενται. Έτσι, το μυθιστόρημα γίνεται ακόμα πιο πειστικό, καθώς οι νέοι αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Η γραφή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, παρά τη συχνή χρήση του διαλόγου, και αποκαλύπτει ένα λογοτεχνικό ύφος που ταιριάζει απόλυτα στη θεματολογία του, μολονότι χαρακτηρίζεται από ρομαντικά στοιχεία. Είναι απαλλαγμένο από κάθε ίχνος διδακτισμού, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο γοητευτικό, λαμβανομένης υπόψη και της ποικίλης θεματικής του. Το μυθιστόρημα γράφεται από την οπτική ενός μεγάλου παιδιού και όλα τα γεγονότα περνούν μέσα από τα μάτια μυθοπλαστικών χαρακτήρων που ηλικιακά βρίσκονται στο κατώφλι της εφηβικής ηλικίας. Είναι επομένως απαλλαγμένο από την οπτική του ενήλικα και συγκεκριμένα του ενήλικα συγγραφέα. Η με τον προσωπικό τρόπο της συγγραφέως διαχείριση του αφηγηματικού υλικού και των αφηγηματικών τεχνικών από τη συγγραφέα προσανατολίζει προς μια ενδιαφέρουσα και σωστά δομημένη ιστορία για μεγάλα παιδιά και εφήβους.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το 2030 ο πλανήτης Γη βιώνει την υπερθέρμανση. Πλημμύρες, σεισμοί, ανομβρία μαστίζουν διάφορα μέρη της Γης και οι άνθρωποι αλλάζουν τον τρόπο ζωής για να επιβιώσουν.
Μια ομάδα παιδιών από διαφορετικές εθνικότητες, της Β΄ Γυμνασίου κάνει κοπάνα απ’ το σχολείο για μια περιβαλλοντική έρευνα στα βουνά για να μελετήσουν την βλάστηση, την υγρασία του εδάφους, να καταλάβουν γιατί εκεί μπορούν ακόμα και βλασταίνουν φυτά και δέντρα, ενώ σ’ όλο το υπόλοιπο νησί η ανομβρία έχει εξαφανίσει τα πάντα… Ενώ έκαναν την μελέτη τους, εξαφανίζεται ο Γκάπι, ένας συμμαθητής τους από τον Λίβανο. Έτσι τα παιδιά αρχίζουν έναν μυστικό αγώνα διάσωσής του. Μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές συλλέγουν πληροφορίες και εντοπίζουν την τοποθεσία που οι απαγωγείς έχουν κρυμμένο τον Γκάπι. Όμως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν ζητούν βοήθεια απ’ τα «ρεμάλια», μαθητές της έκτης τάξης που το λέει η καρδιά τους. Τι θα συμβεί σ’ όλη αυτή την ηλεκτρονική επιχείρηση διάσωσης του φίλους τους; Τι κρύβεται πίσω απ’ την απαγωγή και πώς αντιδρούν οι μεγάλοι μπρος στο θάρρος και την εφευρετικότητα των παιδιών;
Μέσα από την αφήγηση προβάλλουν οικολογικές ανησυχίες, άρα και μηνύματα προστασίας του περιβάλλοντος, εξυμνείται η φιλία και, κυρίως, η συνύπαρξη παιδιών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες κι επιπλέον στηλιτεύεται το φαινόμενο, της κακοποίησης παιδιών!
6 σχόλια:
Συγχαρητήρια Γιόλα μου, το αξιζες! Οι φίλοι σου και όσοι σε αγαπάμε είμαστε υπερήφανοι για σένα. Εύχομαι το βραβείο αυτό να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας συνεχούς σειράς από βραβεύσεις και διεθνείς αναγνωρίσεις όλου του έργου σου.
Σε φιλώ γλυκά.
Αγαπητή Έλλεν, είμαι σίγουρη για την αγάπη σας, σας ευχαριστώ. Εύχομαι να έρθει και η δική σου σειρά γιατί το αξίζεις!
Παρ' όλο ότι τα είπαμε και από τηλεφώνου, θέλω και από εδώ, Γιόλα μου, να σου εκφράσω τα συγχαρητήριά μου. Από τότε που διάβασα τον Γκάπι ήμουν σίγουρη για την αξία του και να που η βράβευση με επιβεβαίωσε. Εύχομαι υγεία και έμπνευση για να μας χαρίσεις πολλά ακόμα αξιόλογα έργα.
Κίκα μου σε ευχαριστώ, εύχομαι καλή τύχη και στο δικό σου βιβλίο που σύντομα θα δώσει την παρουσία του να μας ταξιδέψει στις γειτονιές του κόσμου που επισκέφτηκες και που τόσο όμορφα και γλαφυρά ξέρεις να διηγείσαι!
Συγχαρητήρια Κα Γιώτα, πάντα τέτοια!!!!!
Γιάννα μου σε ευχαριστώ πολύ. Καλό μήνα!
Δημοσίευση σχολίου