Συνέντευξη στο Vlepo με την Κατερίνα Σαμψώνα

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Μήνας ενημέρωσης για το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο



Κάνε ένα δώρο ελπίδας σήμερα
Ενημερώσου για το Λύκο
Κάποιος από το στενό σου περιβάλλον υποφέρει!


Τον Οκτώβρη του περασμένου χρόνου σας είχα μιλήσει και πάλι για το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο αλλά επειδή ο μήνας αυτός είναι μήνας ενημέρωσης θα επανέλθω γι αυτούς που την προηγούμενη φορά δεν έχουν επισκεφτεί στο μπλοκ μου.
Ένα μεγάλο πρόβλημα σε κάθε χρόνια σοβαρή πάθηση είναι η αποδοχή! Να δεχθεί ο ασθενής αυτό που έχει, να το κάνει μέρος του εαυτού του και της καθημερινότητάς του για να μπορέσει να συμβιώσει μαζί του μια ολάκερη ζωή.
Οι ασθενείς που δεν το έχουν κατορθώσει αυτό ζουν με την αγωνία και το φόβο της απόρριψης από το στενό τους περιβάλλον. Ζουν σ’ ένα κλίμα αυτολύπησης που καθόλου δεν βοηθάει την ψυχολογική τους κατάσταση. Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) δεν είναι γνωστός στο πλατύ κοινό γι αυτό νιώθω την ανάγκη να σας ενημερώσω!

Ο Σ Ε Λ δεν είναι μεταδοτικός! Είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού υπερλειτουργεί και παράγει αντισώματα που στρέφονται εναντίον των υγιή κυττάρων και ιστών του σώματος. Με αυτό τον τρόπο προκαλούνται φλεγμονές σε διάφορα όργανα (αρθρώσεις, δέρμα, νεφρούς, καρδιά, πνεύμονες, αιμοφόρα αγγεία και εγκέφαλο).
Παραμένει άγνωστη η αιτία που τον προκαλεί. Μερικοί από τους παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση της νόσου είναι το ηλιακό φως, το άγχος, ορισμένα φάρμακα, ιοί κ.α.

Συμπτώματα:
Τα συμπτώματα του ΣΕΛ μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και χαραχτηρίζονται από περιόδους υφέσεως και εξάρσεως. Τα πιο κοινά είναι η φωτοευαισθησία, η εύκολη κόπωση, πονεμένες και διογκωμένες αρθρώσεις, μυϊκός πόνος, τα εξανθήματα στο πρόσωπο και στο σώμα, οι άφθες, η ασυνήθιστη τριχόπτωση και τα ωχρά ή κυανά άκρα ιδιαίτερα από καταστάσεις στρες ή έκθεση στο κρύο (φαινόμενο Raynaud). Επίσης το χαρακτηριστικό εξάνθημα της «Πεταλούδας» μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο. Λιγότερο συχνά ο ΣΕΛ μπορεί να προκαλέσει νεφρίτιδα, περικαρδίτιδα, πλευρίτιδα, θρομβοπενία ή λευκοπενία και θρομβώσεις.

Διάγνωση και θεραπεία
Σημαντικό ρόλο παίζει η γρήγορη και σωστή διάγνωση. Γι αυτό οι ασθενείς πρέπει να έχουν μια καλή συνεργασία με μια ομάδα γιατρών όπως ρευματολόγων, δερματολόγων, νευρολόγων, καρδιολόγων και ψυχολόγων. Ο ρευματολόγος στοχεύει στον έλεγχο της ασθένειας ώστε να αποτρέπει τις εξάρσεις, να τις αντιμετωπίζει όταν προκύπτουν και να ελαχιστοποιήσει τις οργανικές βλάβες και επιπλοκές.

Μετά τη διάγνωση οι περισσότεροι ασθενείς συνεχίζουν να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Σημαντικό όπλο για τον κάθε ασθενή είναι η αποδοχή της νέας πραγματικότητας. Να μην εγκλωβιστεί μέσα στην πάθησή του αλλά να τη γνωρίσει καλύτερα και να την κάνει μέρος του εαυτού του. Να υιοθετήσει καινούργιους τρόπους διαβίωσης για να μπορεί να αντέχει και να αντεπεξέρχεται στη νέα κατάσταση πραγμάτων! Αν το πετύχει αυτό θα μπορεί να είναι χαρούμενος και να κυνηγήσει τα όνειρά του!


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ένα μικρο ευχαριστώ για την ενημέρωση.