Συνέντευξη στο Vlepo με την Κατερίνα Σαμψώνα

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

H μαρτυρία του Αττίλα Ολγκάτς

Η μαρτυρία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς πως σκότωσε εν ψυχρώ 10 Ελληνοκύπριους κατά την τουρκική εισβολή του ΄74 μας άφησε άναυδους. Γιατί τώρα, τριάντα τέσσερα χρόνια μετά αυτή η ανάγκη εξομολόγησης; Ποια οδύνη τον ώθησε να προβεί σε μια τέτοια δημόσια μαρτυρία ξέροντας μάλιστα πως κινδυνεύει από το τουρκικό καθεστώς; Τύψεις; Το σκοτάδι που βυθίζει κάθε βράδυ τη ψυχή του και γίνονται εφιάλτες τα όνειρά του;
Ο ίδιος σε μια δήλωσή του είπε πως από τότε δεν μπορεί να δει αίμα και δεν μπορεί να φάει κρέας γιατί θυμάται τα τουμπανιασμένα σώματα των θυμάτων του πεσμένα στο έδαφος. Δεν ξέρω αν πρέπει να νιώσω οίκτο για την κατάντια αυτού του ανθρώπου και όλων των ομοίων του. Θέλησε να ξεφύγει απ' τις ερινύες του, να ξεφορτωθεί το βάρος που πλακώνει τη ψυχή του, να δραπετεύσει απ' το σκοτεινό τούνελ. Θέλησε να βγει στο φως να χαμογελάσει και πάλι στη ζωή. Γι αυτό έκανε την αποκάλυψη.
Όμως δεν είμαι σίγουρη αν θα το πετύχει. Γιατί δε με έπεισε για τη μεταμέλειά του. Όταν παρακολούθησα το βίντεο δεν ήρθε στην αντίληψή μου κάποιος μετανοημένος που ζητά άφεση αμαρτιών. Μάλλον μου ακούστηκε σαν κομπασμός η πράξη του. Κι ούτε η πιο απλή λέξη εξιλέωσης "συγνώμη" βγήκε απ' τα χείλη του. Και με πιάνει θυμός και αγανάκτηση!
Σκέφτομαι τις μάνες των αγνοουμένων στημένες μπρος στην τηλεόραση να κοιτάνε κατά πρόσωπο τον πιθανό δολοφόνο του παιδιού τους και σπαράζει η καρδιά μου. Ποια νύχτα θα χωρέσει τον πόνο τους; Με ποια παρήγορα λόγια να καταλαγιάσουμε ξανά το σπαραγμό της καρδιάς τους;

12 σχόλια:

EKT είπε...

΄Εχεις δίκιο Γιόλα μου, αδυνατώ να κατανοήσω πως μπορεί κάποιος να κάνει κάτι τόσο φρικτό και μετά να το διηγείται σα να πρόκειται για κάτι απλό. Πόσο μπορεί να σκληρύνει η καρδιά των ανθρώπων; Εγώ, πάντως θέλω να σου εξομολογηθώ πως βρίσκω μη δόκιμη την έκφραση "ανθρωπιά" όταν θέλουμε να εξυμνήσουμε τις αρετές κάποιου. Μα ο άνθρωπος είναι ικανός για τις μεγαλύτερες θηριωδίες, για ποιά ανθρωπιά μιλάμε;
φιλιά
ΕΚΤ Ελένη

Yiola Papadopoulou είπε...

Αγαπητή μου Έλλεν ας υποθέσουμε πως μέσα σ' όλη αυτή την υπόθεση κρύβεται η μόνιμη σύγκρουση της ανθρώπινης ύπαρξης και εξουσίας. Ο άνθρωπος δύσκολα συμβιβάζεται και αποδέχεται τα όσα εκτρωματικά κάνει ακόμα και ο ίδιος πολλές φορές κάτω από ορισμένες συνθήκες. Ίσως πάλι να μην κατάφερε να ξεπεράσει με το πέρασμα του χρόνου αυτά που του επέβαλε τότε ο στρατός και δεν κατάφερε να συμβιβαστεί. Όμως ο Ολγκάτς έδρασε από μια πολύ εγωιστική παρόρμηση. Σκέφτηκε μονάχα τον εαυτό του. Δε σκεφτηκε πως βυθίζει χιλιάδες ανθρώπους στο ίδιο πένθος ξανά απ' την αρχή.
Εύχομαι τουλάχιστον οι κυβερνήσεις να το εκμεταλλευτούν σωστά και πετύχουμε μια παραδοχή των φρικτών εγκλημάτων.

Ανώνυμος είπε...

Είναι φριχτό αυτό που είπε, μετά πήγε να τα μαζέψει αλλά δεν πείθει. Μια πληγή στη καρδιά όλων μας είναι το Κυρπιακό και μακάρι να λυθεί σύντομα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Yiola Papadopoulou είπε...

Τον ένοχο πιστεύω θα τιμωρήσει πρώτη η Τουρκία γι αυτό που τόλμησε να ξεστομίσει κι έθιξε την αξιοπρέπεια του Τουρκικού στρατού. Όσο για λύση δεν την βλέπω να έρχεται σύντομα.

Ανώνυμος είπε...

Ξ Τουρκία; Όπως έκανε και με τους δολοφόνους του Ισαάκ και του Σολωμου;

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

http://alloukiallou.blogspot.com/2009/01/blog-post_29.html

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε...

Καλημέρα, πρώτη μου επίσκεψη στο ιστολόγιο, αλλά με κέντρισε και το θέμα! Πότε οι Τούρκοι αλήθεια παραδέχτηκαν τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει ή πότε τιμώρηθηκαν γι αυτά; Η Γερμανία μετά τον Β΄Παγκόσμιο, πλήρωσε ακριβό τίμημα για την γενοκτονία των Εβραίων, αλλά δεν άκουσα τίποτα για τιμωρία της Τουρκίας για την γενοκτονία των Αρμενίων ας πούμε! Η για τα όσα έχουν περάσει οι Έλληνες της Πόλης! Πολύ θα ήθελα να μάθω για ποιο λόγο η Τουρκία πάντα απολάμβανε και απολαμβάνει μια άτυπη ...ασυλία!

Ανώνυμος είπε...

Λένα, να που μια φορά ένας Τούρκος μιλάει ανοιχτά για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Και το γελείον της υποθέσεως είναι ότι κάλυψη του παρέχει η υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος, η οποία δηλώνει ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά.

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε...

Εδώ παραποίησαν τα γεγονότα της Σμύρνης, στο βιβλίο του Δημοτικού και κανείς δεν ζήτησε συγνώμη από τους επιζήσαντες της καταστροφής, που είδαν να αναιρούνται αυτά που είχαν ζήσει,την κάλυψη δεν θα του παρείχαν; Και το χειρότερο είναι οτι όποιος τολμάει να μιλήσει λίγο παραπάνω για όλα αυτά, αποκαλείται εθνικιστής, τον καλούν ν' αφήσει πίσω το παρελθόν να μην προσκολλάται σ' αυτό! Λαός χωρίς μνήμη και γνώση του παρελθόντος, είναι λαός χωρίς μέλλον, πιστεύω εγώ!

Ανώνυμος είπε...

Η γνώση της ιστορίας είναι σημαντικότατη και μας δίνει τα εφόδια για να προχωρήσουμε στο μέλλον αποφεύγοντας παρόμοια λάθη. Όμως, προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε μονοπάτια αρκετά περίεργα, με κουμπαριές και με ζειμπέκικα προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον τουρκικό μιλιταρισμό.

Yiola Papadopoulou είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ανοίχτηκε. Απολογούμαι γιατί αυτές τις μέρες είμαι πολύ απασχολημένη και άργησα να μπρω στο Blog. Και πραγματικά είναι μια ωραία έκπληξη η παρουσία σας. Gabriel, Λένα και Ακάμα καλωσορίσατε! Συμφωνώ μαζί σας. Πολλές ασχήμιες έχουν μείνει ατιμώρητες όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στον Ελληνισμό ολάκερο. Με το Κυπριακό δε βρίσκουμε άκρη. Όσες προσπάθειες κι αν γίνονται με τους Τουρκοκύπριους οι Τούρκοι δε θα αφήσουν ποτέ να λυθεί το πρόβλημα. Τα χρόνια περνούν, νομιμοποιούνται οι καταστάσεις, ελαχιστοποιείται το κακό που έγινε και εμείς δεν μπορούμε να βρούμε το δίκαιο μας. Η Τουρκία ποτέ δεν πληρώνει για τις πράξεις της γιατί καταφέρνει να κερδίζει την κοινή γνώμη. Γιατί στις μέρες που ζούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα χάνουν την αξία τους. Σημασία έχουν τα μεγάλα συμφέροντα. Η Ευρώπη ολάκερη εξαρτάται από το υγραέριο που θα μας δίνει η Τουρκία. Και όχι μόνο. Βλέπετε άρχισαν να την καλούν ήδη στις μεγάλες συγκεντρώσεις των G 8 αφού σύντομα θα συμπεριλαμβάνεται ανάμεσά τους.
Πάντως έκτός από την μαρτυρία του Αττίλα υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που μιλούν για ομαδικές δολοφονίες άμαχου πληθυσμού με ντοκουμέντα και που τούρκοι στρατιώτες έβαλαν σε ομαδικούς τάφους. Δεν ξέρω γιατί δεν αξιοποιούν το υλικό αυτό.

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε...

Η Τουρκία, πάντα προσέφερε "υπηρεσίες" με το αζημιωτο. Μην ξεχνάμε οτι στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, υποτίθεται οτι κράτησε στάση ουδέτερη, στην πραγματικότητα όμως προσέφερε εξυπηρετήσεις και στα δύο μέτωπα. Δεν δίστασε όμως να επιβάλλει τεράστια φορολογία στους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Πόλης, για ...αποζημίωση από τις ζημιές του πολέμου! Τότε ήταν που βρέθηκαν χιλιάδες πολίτες στο Άσκαλε, στα βάθη της Ανατολίας σε απάνθρωπες συνθήκες... Τέλος πάντων, ειναι μια κατάσταση που δεν τελειώνει,αλλά που πονάει και ειδικά έναν τόσο βασανισμένο λαό όπως είναι οι Κύπριοι από απολίτιστους και...πολιτισμένους. Και έχει δίκιο η κυρία Παπαδοπούλου, όσο τα χρόνια περνούν τόσο απομακρύνεταιτο όνειρο της λύσης και ειδικά τώρα με τον αγωγό.... Εξάλλου αν η Τουρκία ξέρει να κάνει κάτι καλά, είναι να κρατάει γερά (μέχρι ασφυξίας) οτι θεωρεί οτι της ανήκει....