Έλενα Μιχαηλίδου Καλαλίδου |
Όταν η Έλενα Καλαλίδου, με προσκάλεσε εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων του Νομού Πέλλας, να παρουσιάσω τον Αργό Χορό στα Γιαννιτσά, πίστευα πως θα ήταν απλά μια παρουσίαση βιβλίου σαν όλες της άλλες. Όμως δεν ήταν. Ήταν ένα ταξίδι ανάμεσα σε ένα όμορφο κόσμο που άνοιξε την αγκαλιά του και μας έσφιξε ζεστά. Άνθρωποι που μέχρι χτες δεν μας γνώριζαν άνοιξαν τα σπίτια και την καρδιά τους και μας έκαναν φίλους. Ήταν ένα ταξίδι σ’ ένα πανέμορφο κομμάτι του Ελληνισμού πνιγμένο στην ιστορία, που έσφυζε η άνοιξη! Στους καταπράσινους κάμπους άνθιζαν παπαρούνες, περιβόλια με κερασιές και ροδακινιές και δροσερά ποτάμια κελάρυζαν στο διάβα μας.
Κατερίνα Καλαλίδου |
Αναστασία |
Μας παρέλαβε από το αεροδρόμιο ο Παΐσιος Καλαλίδης κι απ’ εκείνη την στιγμή ήξερα πως θα ζούσαμε ένα ευχάριστο όνειρο. Η οικογένεια Καλαλίδη μας φιλοξένησε στο σπίτι της. Ο Παΐσιος, η Έλενα και τα τρία υπέροχα παιδιά τους (η Κατερίνα που παίζει βιολί, η Αναστασία που της αρέσει το πιάνο και ο αθλητισμός και ο μικρόςΠλάτωνας που θέλει να μπει στη μουσική σχολή). Μαζί κρατάνε το βιβλιοπωλείο Πάπυρος που έκανε και την γενική διοργάνωση της παρουσίασης του Αργού Χορού.
Στο Νομό Πέλλας ζουν περίπου εκατό οικογένειες Κυπρίων που δίνουν δυναμικά το παρόν τους στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα πως βρίσκομαι σ' ένα πνευματικό κέντρο. Αυτό που μας έκανε εξαιρετική εντύπωση είναι που στις έξι μέρες παραμονής μας παρακολουθήσαμε τρεις πολιτιστικές εκδηλώσεις στις αίθουσες του Δήμου. Την Κυριακή 28 Απριλίου έγινε η παρουσίαση του Αργού Χορού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Την παρουσίαση έκανε η Φιλόλογος Μαρία Πασχούδη υποδιευθύντρια του 2ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών. Ήταν μια μεστή παρουσίαση που θα αναρτήσω τις επόμενες μέρες.
Η φιλόλογος Μαρία Πασχούδη,
η συντονίστρια Ντίνα Θωμά |
Φολόλογος Μαρία Πασχούδη |
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν διαφάνειες από την Αμμόχωστο ενώ η ηχογραφημένη ανάγνωση αποσπασμάτων από τον ηθοποιό Ηρόδοτο Μιλτιάδους έδωσε δυναμικά το παρόν της για άλλη μια φορά προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε ανθρώπους που δεν έζησαν τα γεγονότα της έκρηξης στο Μαρί από κοντά.
Ο ηθοποιός Ηρόδοτος Μιλτιάδους |
Στην εκδήλωση βέβαια δεν έλειπε το μουσικό κομμάτι που έδωσε ιδιαίτερη νότα και συγκίνηση στους παρευρισκομένους. Η κύπρια σοπράνο Έλενα Μιχαηλίδου και ο μουσικός Μάρκος Μαλαβάνης τραγούδησαν κυπριακά τραγούδια. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Πέλλας Δρ. Γιώργος Γεωργίου και πλήθος κόσμου.
Η σοπράνο Έλενα Μιχαηλίδου |
Τραγουδιστής Μάρκος Μαλαβάνης |
Ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος και ο πρόεδρος του Συλλόγου κυπρίων νομού Πέλλας |
Δήμαρχος Πέλλας |
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Ντίνα Θωμά που δεν περιορίστηκε μόνο σ’ αυτό, ανάλαβε και την ξενάγησή μας στα όμορφα περιβόλια του Νομού Πέλλας, μας φιλοξένησε στο σπίτι της και μας εντυπωσίασε με τις πολύπλευρες δραστηριότητές της. Είναι δασκάλα γυμναστικής, καλλιεργεί μονάχη ολόκληρες εκτάσεις με κερασιές και ροδακινιές, φτιάχνει κρασί και ασχολείται με κεραμική.
Ντίνα Θωμά Λαζαρίδου |
Η αρχιτέκτονας Ελένη Μελετιάδου & η Ελένη Πασχούδη |
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου επισκέφτηκα τρία δημοτικά σχολεία. Το δημοτικό σχολείο Αμπελιών (58 παιδιά), το δημοτικό Παλιού Μυλότοπου (36 παιδιά) και το 7ο δημοτικό σχολείο Γιαννιτσών. Είναι παιδιά αγνά που δεν τους δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να αποκτήσουν εμπειρίες. Εντυπωσιάστηκαν όταν άκουσαν πως μια συγγραφέας επισκέφτηκε το σχολείο τους και με κοιτούσαν στα μάτια όλο έπαρση. Τα λίγα βιβλία που τους χάρισα τα γέμισε λαχτάρα να τα πάρουν και σπρώχνονταν ποιος θα τα πρωτοδιαβάσει. Αυτά τα σχολεία δεν θα αντέξουν για πολύ. Ήδη το κράτος αποφάσισε το κλείσιμο του ενός γιατί ο αριθμός δεν συμφέρει με την οικονομική κρίση να μένει ανοιχτό.
Δημοτικό Σχολείο Μυλότοπου |
7ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών |
2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών |
Στο 2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών τα πράγματα κυλούν ομαλά. Τα παιδιά με δέχτηκαν στην μεγάλη αίθουσα, προβάλαμε διαφάνειες για την Αμμόχωστο και μιλήσαμε για τον Αργό Χορό, περάσαμε μέσα από ιστορικά μονοπάτια της Κύπρου και με χαροποίησε που γνώριζαν ήρωες της ΕΟΚΑ, ήξεραν για την εισβολή του ΄74 και οπωσδήποτε αναπτύξαμε το θέμα της οικονομικής κρίσης που απασχολεί κάθε νέο παιδί στην εποχή μας.
Επίσκεψη στα Αρχαιολογικά Μουσεία της περιοχής:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας βρίσκεται στα δυτικά του σύγχρονου οικισμού, στο Βορειοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου. Είναι ένα σύγχρονο μουσείο και ο επισκέπτης μέσα από τη ξενάγηση ολοκληρώνει τη γνώση του για τον ελληνιστικό πολιτισμό της Πέλλας. Για τον κύπριο αρχαιολόγο Παύλο Χρυσοστόμου που έλαβε μέρος σε όλες τις ανασκαφές αλλά και στην ανέγερση του χώρου, είναι έργο ζωής σαράντα χρόνων αυτό το μουσείο. Είχε την καλοσύνη να μας ξεναγήσει και είμαστε ευτυχείς που ακούσαμε την ιστορία από πρώτο χέρι. Μας εξήγησε για το πόσο μελετημένο είναι το κτίριο, οι διακριτικοί όγκοι, οι λιτές γραμμές του είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στην μορφολογία του εδάφους για να προστατεύεται από τους σεισμούς. Ένας άλλος όροφος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει σύντομα χρυσά και αργυρά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα.
Αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας |
Η επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας στον νομό Ημαθίας ήταν μια εκδρομή. Οι ανασκαφές έγιναν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 1977 με τον καθηγητή Μανόλη Ανδρονίκου και έγινε Παγκοσμίως γνωστή. Ανάμεσα σε άλλους τάφους κι ένα ταφικό μνημείο που κατά την άποψή του ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο Β, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου