Συνέντευξη στο Vlepo με την Κατερίνα Σαμψώνα

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η δροσοσταλίδα της συγνώμης



Είναι εκπληκτικό πόση αγάπη μπορεί να εισπράξει ένας συγγραφέας να  από το αναγνωστικό του κοινό. Και ο Όμηρος Αβραμίδης αυτό το εισπράττει πλουσιοπάροχα! Όταν σε μια γυναικεία συνάθροιση πριν μερικές εβδομάδες, ανάφερα πως σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα καινούργιο μυθιστόρημά του, ο ενθουσιασμός και η χαρά στην αίθουσα ήταν διάχυτη γιατί όλες οι παραβρισκόμενες ήξεραν τον Όμηρο Αβραμίδη. Αυτό που παρατήρησα δεν ήταν μονάχα θαυμασμός, ήταν λατρεία και έπαρση. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το διαπιστώνω, υπήρξαν κι άλλες φορές, που στο πρώτο άκουσμα του ονόματός του είδα μια σπίθα στο βλέμμα  τους. Πιστεύω πως αυτό που κάνει τις αναγνώστριες του τόσο αφοσιωμένες είναι ο ρομαντισμός και η τρυφεράδα που καταφέρνει ο Όμηρος Αβραμίδης να αποτυπώνει σε όλα του τα βιβλία, σπάνιο φαινόμενο για άντρα συγγραφέα. Μέσα από τις σελίδες του βρίσκουν ίσως αυτό που λείπει από την προσωπική τους ζωή. Τις κάνει να φαντάζονται και να ονειρεύονται. Κατάφερε οι ιστορίες του να είναι δοσμένες μέσα από την καθημερινότητα έτσι ώστε η κάθε αναγνώστρια να μπορεί να βρίσκει μέσα τους την δική της ιστορία.


Το νέο μυθιστόρημα του Όμηρου Αβραμίδη με τίτλο «Η δροσοσταλίδα της συγνώμης» έχει και πάλιν κοινωνικό χαρακτήρα και εκφράζει με ρεαλισμό την ωμότητα και τη σκληράδα της ζωής.

Ο Μαρίνος ένα παιδί μεγαλωμένο στα πλούτη και την ασφάλεια της οικογενειακής θαλπωρής βρίσκεται ξαφνικά στη δύνη ενός καταστροφικού τυφώνα που διαλύει τα πάντα  στη ζωή του. Ο πατέρας δεν άντεξε να ζήσει τη χρεωκοπία του εργοστασίου του, πεθαίνει εγκαταλείποντας το γιο του και τη γυναίκα του να αντιμετωπίσουν τα επακόλουθα της πτώχευσης. Ο Μαρίνος σε μια προσπάθειά του να γλυτώσει το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό αποφασίζει να πουλήσει το στερεοφωνικό του που ήταν το μεράκι του και που επένδυσε πολλά λεφτά για να το αποκτήσει, προκειμένου να πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του χρέους και να απαλλάξει το σπίτι τους από τα χέρια της τράπεζας. Όμως πέφτει θύμα απάτης και οδηγείται στη φυλακή. Το καινούργιο κτύπημα ήταν πολύ βαρύ και η μητέρα του ύστερα από ένα καρδιακό επεισόδιο ακολουθεί τον πατέρα του στον τάφο. Μόνος ο Μαρίνος μέσα στο κελί της φυλακής ψαχουλεύει τη ζωή του. Και τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με πικρές αλήθειες. Οι πολλοί φίλοι είναι στο πλευρό σου τις καλές και ξέγνοιαστες μέρες. Στις μεγάλες φουρτούνες μένουν μονάχα οι εκλεκτοί. Η προδοσία του καλύτερου του φίλου ήταν το πιο πικρό μάθημα που πήρε. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες ο ανώριμος νεαρός μεταμορφώνεται σε ώριμο άντρα με αρχές και βαθύτερες σκέψεις για τη ζωή. Στο πλευρό του πάντα η Μίνα, ο μεγάλος του έρωτας, του παραστέκεται μέχρι το τέλος.
Άλλα βιβλία του Όμηρου Αβραμίδη είναι:
Η κίτρινη σημαία, Με τα μάτια της ψυχής, Ακριβή κληρονομιά, Άκου το τραγούδι της βροχής, Γιατί Αλλάχ, Η αγάπη είναι το μυστικό, Σαν ανοιξιάτικη μπόρα, Οι δρόμοι της καρδιάς, Το τρίτο πρόσωπο, Ο δρόμος του φεγγαριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: