Συνέντευξη στο Vlepo με την Κατερίνα Σαμψώνα

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Έγραψε η Λένα Μαντά για τον Αργό Χορό



Σήμερα δημοσιεύω την παρουσίαση που έκανε η αγαπημένη φίλη Λένα Μαντά στο  http://mantapsichogios.blogspot.com   της για τον Αργό Χορό και την ευχαριστώ για τα καλά της λόγια. Είναι αλήθεια πως μερικές φιλίες δεν χρειάζονται καν προσωπική επαφή ή συναντήσεις για καφέ για να ευδοκιμήσουν. Ο δεσμός τους στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό, την κατανόηση και την αγάπη.

9 Σεπτεμβρίου 2013
Αργός χορός.... της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου (ΔΙΟΠΤΡΑ)
Είναι κάποιοι συγγραφείς που δεν κοιτάζω καν το οπισθόφυλλο πριν αγοράσω το βιβλίο τους. Μια από αυτές είναι η Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου και όπου σταθώ και όπου βρεθώ μιλάω πάντα και προτείνω τα βιβλία της. Το τελευταίο; «Αργός χορός».




Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Αλέκος είναι ένας νέος άντρας που επιστρέφει στην Κύπρο από τις σπουδές του στην Αμερική και ανυπομονεί να δουλέψει ως σκηνοθέτης, αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα για εκείνον όπως για χιλιάδες νέους της γενιάς του. Δίπλα του είναι η Άννα, η κοπέλα που αγαπάει, αλλά η σχέση τους κλυδωνίζεται, καθώς εκείνη έχει ήδη τακτοποιηθεί επαγγελματικά και ο Αλέκος αισθάνεται υποδεέστερος κι αυτό πολύ γρήγορα θα επιφέρει προβλήματα στην σχέση τους. Την χρονική στιγμή που η απόφαση να φύγει για το εξωτερικό ξανά, αρχίζει να εδραιώνεται μέσα του και η σχέση του με την Άννα οδεύει προς διάλυση, η γιαγιά του, του παραδίδει το ημερολόγιό της και του ζητάει να το διαβάσει και να κάνει ταινία την ζωή της.
Από κει και μετά το βιβλίο αρχίζει να παλινδρομεί ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες και γίνεται τόσο συναρπαστικό όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Η γιαγιά Σοφία και ο ανεκπλήρωτος έρωτάς της, οι διωγμοί, ο πόλεμος, οι καταστροφές και τα συντρίμμια που πληγώνουν τις ψυχές, παρασύρουν τον Αλέκο σε δίνη που επιφέρει αλλαγές και στον δικό του τρόπο σκέψης. Η γιαγιά Σοφία και το ημερολόγιό της, γίνονται το μαγικό ραβδί που οδηγεί τον Αλέκο όχι μόνο στην λύτρωση, αλλά και στην ευτυχία. Μέσα από την αφήγηση μαθαίνει τον εαυτό του, κατανοεί τα λάθη του και καταφέρνει ν’ απαλλαγεί από την εσωστρέφεια που τον χαρακτηρίζει.
Εκπληκτικό για άλλη μια φορά το δημιούργημα της Γιόλας, διαβάζεται απνευστί και ανάμεσα στις σελίδες του παρελαύνουν και συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα της Κύπρου που χωρίς να κουράζουν φωτίζουν την ιστορία του βασανισμένου αυτού λαού και σε κάνουν να υποκλίνεσαι για άλλη μια φορά στο πείσμα του, στην δύναμή του και στις αντοχές του. Ίσως γι αυτό αγαπώ την Κύπρο τόσο πολύ. Λες και αναβλύζει δύναμη από την καρδιά αυτού του νησιού και θεριεύει τους κατοίκους του. Έχουν μια σπάνια ιδιαιτερότητα που σ’ αυτό το βιβλίο αποκαλύπτεται περίτρανα. Μην φανταστείτε ότι είναι ιστορικό ή ότι θα σας κουράσει. Θα σας γοητεύσει, θα σας παρασύρει, δεν θα θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας!
Σαφώς και θαύμασα την ηρωίδα γιαγιά Σοφία, γιατί αυτή είναι ουσιαστικά το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας  και δικαιολόγησα απόλυτα τις επιλογές που συντάσσονταν με το κλίμα της εποχής και την ανατροφή της. Ο ατίθασος χαρακτήρας της, αυτός που την έσπρωξε να γίνει μέχρι και αγωνίστρια στην ΕΟΚΑ, το επαναστατικό της πνεύμα, ο ανεκπλήρωτος έρωτάς της και η πλήρης υποταγή της αργότερα, ήταν μονόδρομος και δικαιολογήθηκε απόλυτα από την συγγραφέα σ’ αυτό το τόσο γοητευτικά μεστό μυθιστόρημα.
Διαφωνώ κάθετα με το αδιάφορο εξώφυλλο που δεν κινεί το ενδιαφέρον και αδικεί κατάφωρα το τόσο δυνατό αυτό έργο.  Άχρωμο, άνευρο, και τελείως ασύνδετο με το ίδιο το βιβλίο.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ σε 550 σελίδες και η τιμή του είναι στα 17,50 ευρώ


Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Mια επιστολή


Δημοσιεύω μια επιστολή που πήρα πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών 
Βασίλης Μιχαηλίδης, Λεμεσού. 
Ο Γιώργος Πετούσης  και εγώ














Αγαπητή μου Γιόλα, ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Μόλις σήμερα έχω διαβάσει το καινούργιο μυθιστόρημά σου «Αργός χορός» , σελίδες 550 – εκδόσεις διόπτρα. Τι να σου πω! Με έχει συνεπάρει η συναρπαστική ανεξάντλητη γραφή σου. Μεγάλη επιτυχία να ιστορείς μέσα από τη ζωή των ηρώων σου τωρινά συγκλονιστικά γεγονότα που συμβαίνουν στην πατρίδα μας και να τα συνταιριάζεις με ένα πολύ επιτυχημένο πισωγύρισμα γεγονότων μιας άλλης τόσο ταραγμένης και τόσο ηρωικής εποχής (ΕΟΚΑ) που μας έκανε περήφανους σαν Έθνος.  Μπράβο, μπράβο και ξανά μπράβο αγαπητή μου Γιόλα. Στ’ αλήθεια καλά το είχα υπολογίσει και το έγραφα και το έλεγα πως τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο μας γράφεται λογοτεχνία. Αυτά υποστήριξα και στην ημερίδα που κάναμε στη Λεμεσό το 2010 με θέμα «Η λογοτεχνία της Κύπρου μετά το 1974».
Με το διάβασμα του βιβλίου σου ομολογώ πως βγήκα πιο πλούσιος σε σοφία, σε αισθήματα και συνεπαρμένος από την όλη εξέλιξη του μύθου και είχα γίνει ένα, όσο το διάβαζα, με  όλα τα πρόσωπα, του ήρωες του και πιο πολύ, ασφαλώς από τη συγκαιρινή μου  στα χρόνια και συναγωνίστρια μου γιαγιά Σοφία.
Όντως συγκλονιστική η γραφή σου. Κρατεί άγρυπνο τον αναγνώστη. Το βιβλίο μπορεί να το διαβάσει άνετα η καινούργια γενιά και να μάθει την ιστορία του τόπου μας των τελευταίων εξήντα χρόνων αλλά και μεις οι παλαιότεροι για να μπούμε στο ρυθμό, στην ψυχολογία και τη νοοτροπία της νέας γενιάς. Και τι να σου πω. Με έκαμες βρε Γιόλα μου, προς το τέλος του βιβλίου, να δακρύσω. Τίποτα λοιπόν, κατά την άποψή μου, μεμπτό στη γραφή σου παρεκτός από ένα που ασφαλώς δεν το γνώριζες. Για το ποιός ακριβώς είχε και έχει, ιστορικά,  τη μεγάλη ευθύνη για όλες αυτές τις μεγάλες συμφορές του τόπου μας. Τη άποψή μου γι αυτό το θέμα θα την βρεις συμπυκνωμένη στο πιο πάνω συναπτόμενο κείμενο που ίσως και να διαφωνήσεις και που έχει ήδη δημοσιευτεί σε δυο τουλάχιστον εφημερίδες. Στη Καθημερινή, Κυριακή 18 Αυγούστου 2013 και εφημερίδα «η σημερινή» Κυριακή 25 Αυγούστου 2013.

Με την αγάπη και τους χαιρετισμούς μου

Γιώργος Πετούσης
Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών Βασίλης Μιχαηλίδης, ΛΕΜΕΣΟΥ